Het besturingssysteem bepaald wat je tablet kan

Een tablet is een heel mooi apparaat, je kan er van alles mee, van het checken van je mail tot het bekijken van video’s op Youtube.

Maar wat je precies kan met je tablet, hoe alles eruit ziet en hoe het werkt wordt bepaald door het besturingssysteem. Samen met de programma’s, tegenwoordig vaak apps genoemd.

Vroeger stond er op tablets hetzelfde OS als op laptops en computers

Vroeger was een tablet namelijk ook niet meer dan een ‘normale’ computer, of eigenlijk laptop, waar het scherm verkeerd om zat en te bedienen was dmv een stylus. Waarom dan ook een specifiek besturingssyteem, of OS, erop zetten.

Vaak werd er gewoon Windows van Microsoft op gezet. Wat goed te bedienen is met een muis en waar alle normale Windows programma’s op gezet kunnen worden.

Met de komst van de iPad is het wat anders geworden

Apple is de zaken namelijk wat anders gaan doen. de iPad is in basis een grote versie van de iPhone en maakt dus ook gebruik van iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple.

Dat deze aanpak werkt blijkt uit de verkoopcijfers van de iPad, mede bepaald door het bedieningsgemak, het apparaat is zo simpel en mooi te bedienen dat bijna iedereen ermee overweg kan en iedereen deze tablet ook een mooi apparaat vind. Bewegingen en animaties gaan mooi vloeiend, waar een Windows systeem dat nieteens kent.

Daarnaast is er de mogelijkheid om apps te installeren via de appstore van Apple. Gewoon lekker makkelijk online naar toepassingen en games zoeken en ze met een druk op de knop installeren. En als het al wat geld moet kosten is het vaak niet meer dan enkele euro’s.

Ook Android van Google probeert de tablet markt te bestormen.

Uiteraard wil Google ook goed scoren op de tabletmarkt. Zo is bijvoorbeeld de Galaxy Tab van Samsung voorzien van het Android besturingssyteem en ook veel ‘Chinese’ tablets, vaak klonen van de iPad, zijn voorzien van het besturingssysteem van Google.

Het enige probleem momenteel is dat iOS van Apple al volledig geoptimaliseerd is voor het gebruik op tablets, de iPad dus, terwijl Android nog echt een OS is voor smartphones. Hierdoor werkt het wel op tablets, wat tegenwoordig in weze niks anders is dan een grote smartphone, alleen zonder belmogelijkheid. Alleen werkt het niet zo mooi.

Google is er wel mee bezig. Zo staat Android 3.0 op het punt van uitkomen en dit besturingssyteem is volledig gericht op tablets.

Mede door het nieuwe Android systeem zal de tablet markt groeien

Op tabletgebied zal er hetzelfde gebeuren als op mobiele telefoongebied. Apple heeft met de iPhone een hippe, makkelijk te gebruiken telefoon neergezet, maar alleen de iPhone maakt gebruik van iOS. Android vormt een volwaardig alternatief, wat te krijgen is op diverse andere smartphones. Waar Windows Mobile 6.x nog aardig faalt.

Op tabletgebied zal hetzelfde gebeuren, de iPad is voor veel mensen een té dure gadget, maar wel fijn, dankzij het OS van Apple. Als Google de zaken goed voor elkaar krijgt zullen er meer tablets op de markt gaan komen met een geoptimaliseerd besturingssysteem en de Market voor apps van Google, waardoor dezelfde soort experience als er nu is op de iPad ook mogelijk is op tablets van andere merken.